Sverige: På tio poäng – vart är vi på väg

Ta detta inlägg med en stor nypa salt.

Alltså, vi måste rycka upp oss. Sluta mjäka. Sluta vara så dum-snälla och fega. Har vi nån ryggrad överhuvudtaget?

Sverige lider av stelbenthet byråkratis och en släng av dårskapus.

Vi har så mycket att vara stolta över. Under 1900-talet presterade vi bra i samhälle, företagande, idrott, musik och kultur. Där är det mycket vi kan vara stolta över. Vi hade då en gemensam grund, en värdegrund, som vi som land kunde relatera till.

Men vad har hänt nu, de senaste 15-20 åren? Och som har eskalerat i takt med sociala medias intrång. Vi har låtit dårar föra talan. Dårar som skriker ut sitt falska budskap om alla likas värde och annat fast de inte har någon koll på läget. Vi har låtit oss bli lurade av de som saknar insikt.

Nä, nu får nog vara nog. Rättning i ledet och vänd om.

Det är ju så självklart att det är bra att vara snäll, medmänsklig och givmild m.m.. Alltså sådana där grundläggande moraliska saker som alla egentligen vet om. Men alla har inte förstått vad de här sakerna egentligen innebär.

Snäll kan man inte bara vara för stunden utan man kanske måste tänka mer långsiktigt. Det innebär att snällhet, i ett större perspektiv, kan vara att man också måste vara lite hård och tillrättavisande ibland.

Detta kommer mottagaren tacka dig för senare i livet. Och om nån tackar en för något så kan man ju se det som om man har varit snäll.

Givmild kan man inte bara vara för stunden. Om vi tar emot många flyktingar, vilket är rätt och riktigt, så måste man tänka långsiktigt. Vad blir bäst för landet?

Har vi låtit flyktingar komma till vårt land så måste vi nog lägga manken till att sträcka fram handen och hälsa – bildligt talat (men kan även vara bokstavligt). Visa dem hur saker och ting fungerar här. Hur vi lever här. Och låta dem rätta sig efter oss.

Om inte – då har vi inte uppfyllt innebörden av givmildhet och detta kommer då sluta med att kommande generationer får det svårt att leva i detta land.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 − 2 =