Linjen mellan yttrandefrihet och provokation

SVT har publicerat ett klipp med en svensk komiker som sjunger en låt vars text inte är som vanliga låttexter. Jag läste en del kommentarer och många verkar upprörda och de som inte är upprörda över klippets innehåll är upprörda över att så många är upprörda. Den senare gruppen tycker snarare att det är roligt att så många är upprörda.

Klippet ska vara humoristiskt men många anser att den saken är misslyckad. Jag själv har full förståelse för dem som är upprörda och stötta över klippets innehåll. Frågan är om SVT har missbrukat rätten till yttrandefrihet och att handlingen ska ses som en medveten provokation.

Det är SVT som står för detta missbruk av yttrandefriheten vilket gör det hela lite mer upprörande. SVT, vars anställdas löner betalas av folket. Eller har jag fel?

Inlägget, vars kommentarer jag läste, ligger på facebook och jag tror att inlägget hade taggen #pulver (vet inte vad de menar med den taggen). Men att man publicerar det på facebook visar på dåligt omdöme. Om man läser kommentarerna så är det, vad man kan kalla, osämja. Polarisering och osämja – vem gagnar det?

Det bästa sättet att bevara yttrandefriheten är väl att vårda den – inte genom att provocera i yttrandefrihetens namn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

14 − 11 =