Läs hellre denna artikel:
https://www.dagen.se/debatt/cecilia-lind-djavulen-ar-var-fiende-inte-koldioxidutslappen-1.1612313?paywall=true

Alltså, jag förstår mig inte på media ibland. Jag förstår mig inte på allmänheten, folket, ibland. Hur kan vi tillåtas att matas av information som gör att vi mår sämre? Kan man jämföra egenskapen hos viss information med egenskapen hos beroendeframkallande ämnen?

Att inte vårda något eller någon kan få dåliga konsekvenser och detta är väl sånt som man har vetat om – länge. Men egoism, avundsjuka och girighet kanske är några saker som kan få en att glömma konsekvenserna av dåliga handlingar. När man såväl vaknar och inser konsekvenserna av det man gjort – ja då får man ångest.

Jag tror inte att klimatångest är en lösning på klimatkrisen. Kanske gör ångesten krisen bara värre. Men det som är viktigt, nu när vi har kommit till insikt, är att vårda vår miljö, att försöka tänka efter lite, att inte köra alltför mycket i gamla hjulspår. Samtidigt tror jag att det är väldigt viktigt att inte gripas av panik. Jag tror att det är bra om vi kommer underfund med vår påverkan på miljön och därmed bättrar våra levnadsvanor utan att någon annan säger till oss hur vi ska leva.

Panik, ångest och rädsla kan göra att man tänker irrationellt och oförnuftigt. Det kan få en att gå med på saker som man annars inte skulle gått med på. Ett scenario kan vara en global politik med en global ledare.

Det kanske inte är själva klimatet som blir denna världs fall utan istället ångesten av våran påverkan på klimatet.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 − ett =